Etykiety wydrukowane z tyłu produktów spożywczych mogą pomóc nam lepiej zrozumieć, jak ten produkt wpłynie na nasz organizm. W połączeniu z listami składników etykiety żywności mogą skutecznie informować nas, czy produkt warto kupić lub czy lepiej poszukać czegoś innego. Typowy podział obejmuje trzy podstawowe makroskładniki (węglowodany, białko, tłuszcz) oraz inne minerały, takie jak sód.
Etykiety żywności nie są stałe, a różne typy produktów będą miały różne odczyty. Niektóre będą zawierać panel dotyczący zawartości witamin, podczas gdy inne będą wspominać o cholesterolu. Kluczem do pełnego wykorzystania etykiet żywności jest najpierw zrozumienie SIEBIE. Wiedza o tym, gdzie znajduje się twoje ciało i czego potrzebuje, jest pierwszym krokiem w kierunku ustalenia, czy informacje przedstawione na etykiecie żywności są istotne. Niektóre etykiety wprowadzają również rozróżnienie między niektórymi podtypami makroskładników odżywczych (np. cukier i błonnik pokarmowy, tłuszcz jednonienasycony i tłuszcz wielonienasycony), dlatego należy dokładnie je przestudiować przed podjęciem decyzji.
Tworzenie zdrowej diety musi być holistycznym procesem, który obejmuje wybór właściwego jedzenia i regulację wielkości porcji. Sposób, w jaki gotujesz swoje jedzenie, również ma znaczenie. Zacznij szukać zdrowszych przepisów, aby czerpać pełne korzyści z zapasów zdrowego jedzenia! Jeśli zdarzy ci się jeść poza domem, po prostu wybierz prostsze wybory żywnościowe (np. pieczone, gotowane w mundurkach itp.)